Ceramidy – nový prístup ku kráse

Možno, že ceramidy v svojej popularite ani zďaleka nedobiehajú kolagén, či kyselinu hyaluronovú, ale určite im treba venovať pozornosť, ak túžite po krásnej a hydratovanej pokožke, pretože patria k najúčinnejším a najdôležitejším zložkám v starostlivosti o pleť.

Ceramidy nie sú žiadnou umelo vytvorenou zložkou, práve naopak, ide o látku, ktorá sa aj bežne vyskytuje v ľudskom tele. Sú prirodzenou zložkou kože, ktorú vo všeobecnosti z veľkej časti tvorí tuk, pričom ceramidy vytvárajú až 50% kožnej bariéry. Koža si ceramidy sama produkuje. Bohužiaľ, tak ako je to aj s inými dôležitými látkami, aj produkcia ceramidov sa so starnutím organizmu znižuje. Po štyridsiatom roku života sa produkcia ceramidov takmer zastaví.

Nachádzajú sa vo vysokých koncentráciách v bunkových membránach hornej vrstvy kože. Držia vrchné vrstvy kože spolu, čím vytvárajú ochrannú vrstvu, ktorá zároveň drží vlhkosť v pokožke. Pôsobia tiež ako bariéra proti baktériám a škodlivým vplyvom z prostredia.

Funkcia ceramidov sa často prirovnáva k malte a tehlám. Tehly sú v tomto prípade bunky, pričom ceramidy tvoria funkciu malty, ktorá ich udržiava spojené. Ak malta, teda ceramidy, chýba, tehly, teda bunky, nedržia pri sebe a vznikajú trhliny v stene, alebo teda v tomto prípade v koži. Následkom toho začne dochádzať k prepúšťaniu vody a strate hydratácie.

Ak ochranná kožná bariéra nemá dosť ceramidov, dochádza k transepidermálnej strate vody, čo v preklade znamená vysúšaniu pleti. Výsledkom je dehydrovaná pleť.

Účinky ceramidov na pleť:

  • Chránia pokožku pred vysušením spôsobeným okolitým prostredím (kúrenie, klimatizácia, znečistenie a UV žiarenie)
  • Obnovujú štruktúru kože a zabraňujú stenšovaniu pokožky
  • Regenerujú pokožku a pôsobia preventívne proti vzniku vrások
  • Tvoria ochrannú vrstvu pokožky, cez ktorú nepustia škodlivé voľné radikály, mikroorganizmy a alergény

Užívanie ceramidov v podobe výživových doplnkov, pomáha obnoviť obsah ceramidov úplne celej pokožky tela, nielen lokálne ako to je v prípade kozmetických krémov. Krása zvnútra je miestom, kde sa stretáva kozmetika a výživa. Je to nový spôsob, ako sa starať o našu pokožku zvnútra von s pokrytím celého tela.

Význam majú aj pre vlasy, respektíve sa uplatňujú pri vlasovej starostlivosti. Posilňujú ich kvalitu a silu, dodávajú lesk a bránia vysúšaniu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.