Lecitín – „Potrava pre mozog“

Lecitín, ktorého názov vznikol zo starogréckeho slova LEKITHOS, čo znamená žĺtok, je klasický názov pre všetky lipidy, presnejšie fosfolipidy, ktoré sú zložené z mastnej kyseliny, glycerolu, kyseliny fosforečnej a cholínu. Lecitín je sprievodnou látkou tukov a mastných kyselín a vo veľkom množstve sa nachádza vo vaječných žĺtkoch a bunkách semien rastlín.

V tele je Lecitín súčasťou takmer každej bunky, preto je veľmi potrebný pre správne fungovanie životne dôležitých funkcii. Často býva označovaný ako „ potrava pre mozog“.

Podieľa sa na mentálnych a nervových procesoch, ako napríklad na tvorbe a obnovovaní bunkových membrán. Hlavnou zložkou lecitínu je cholín, ktorý sa v tele premieňa na acetylcholín, čo je látka, ktorá prenáša nervové impulzy.

V ľudskom tele lecitín plní mnoho funkcii a je dôležitý pre udržanie zdravia

  • Pomáha znížiť cholesterol a upraviť hmotnosť

Schopnosť regulácie cholesterolu patrí k najvyhľadávanejším benefitom lecitínu, ktorý bol vedecky dokázaný. Výskumy ukázali, že lecitín pomáha zvyšovať HDL cholesterol, známy ako „dobrý cholesterol“ a naopak, znižovať „zlý“ LDL cholesterol. Taktiež urýchľuje premenu tukov na energiu. Pre túto vlastnosť je oceňovaný hlavne u športovcov.

  • Pomáha posilniť zdravie srdca a znížiť krvný tlak

Vysoký cholesterol ide „ruka v ruke“ s vysokým krvným tlakom. Lecitín však pomáha udržiavať hladinu cholesterolu v rovnováhe, čím sa zlepšuje aj zdravie srdca a celej kardiovaskulárnej sústavy.

  • Podporuje pamäť a liečbu Parkinsona, Alzheimera a stareckej demencie

Lecitín je známy aj svojimi priaznivými účinkami na nervovú sústavu, zlepšuje pamäť, koncentráciu a celkovo napomáha pri zhoršených kognitívnych schopnostiach, ktoré sa objavujú pri týchto ochoreniach

  • Zlepšuje trávenie a činnosť čriev

Lecitín prispieva k správnej tvorbe hlienu v čreve, vďaka čomu zlepšuje trávenie a podporuje vyprázdňovanie.

  • Pre zdravie i krásu

Lecitín v kombinácii s vitamínom E má antioxidačné účinky, ktorými možno spomaliť celkové starnutie organizmu. Vo všeobecnosti môže lecitín pomôcť so zlepšením kvality vlasov, nechtov i pokožky. Má využitie aj pri kožných problémoch, ako sú napríklad ekzémy.

  • Pre zdravie pečene

Lecitín tvorí 73% objemu tukov v pečeni. Bráni tukovej degenerácii, cirhóze a nádorom pečene.

  • Pomáha skrátiť dobu regenerácie svalov

Z hľadiska fyzického výkonu pri športovaní, cvičení, tréningu alebo vykonávaní nejakej namáhavejšej činnosti má lecitín nezastupiteľnú úlohu najmä pre anabolické procesy v tele. Pomáha skrátiť dobu regenerácie svalov po výkone a obnoviť stratenú energiu po fyzickom výkone.

Okrem výživových doplnkov sa lecitín využíva aj v potravinárskom priemysle vo forme emulgátora, keďže sa vyznačuje schopnosťou spájať tuky s vodou. V rámci Európskej únie sa označuje ako E 322. Okrem potravinárstva sa veľmi bohato využíva aj v medicínskom a kozmetickom priemysle.

Zhrnutie

Lecitín je v našom tele súčasťou takmer každej bunky a má nezastupiteľnú úlohu pre udržanie celkového zdravia a správnej funkcie organizmu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.