Magnézium ako “prvok života”

Magnézium, teda horčík, patrí k najpopulárnejším doplnkom výživy. Ľudia si ho doprajú po náročnom fyzickom výkone, ale aj keď sú dlhodobo vystavení stresu a psychickému vypätiu. Potrebný je aj pri neurologických ťažkostiach, kardiovaskulárnych problémoch alebo v tehotenstve.

Magnézium je často nazývaný aj „prvkom života“. Toto pomenovanie dostal preto, že je nevyhnutný pre život väčšiny tvorov na zemi a potrebuje ho každá jedna bunka v našom tele. Magnézium je štvrtý najhojnejší minerál v ľudskom organizme. Naše telo tento minerál nevyhnutne potrebuje, ale nedokáže si ho vytvárať samo, preto je potrebné ho pravidelne suplementovať. Magnézium zodpovedá za svalové sťahy srdca, usmerňuje výmenu informácii medzi jednotlivými nervovými bunkami a podieľa sa na vyše 300 rôznych enzymatických reakciách. Taktiež syntetizuje bielkoviny kyseliny DNA a RNA. Okrem zabezpečenia zdravého fungovania organizmu, magnézium pomáha pri stálej alebo zriedkavej nadmernej fyzickej a psychickej záťaži.

Malé množstvo horčíka sa nachádza v krvi, ale väčšina horčíka, ktorá sa nachádza v tele je najmä v kostiach (približne 67%) a svaloch (približne 23%).

Denná odporúčaná dávka magnézia je 300-400 mg, pričom jeho potreba sa mení v závislosti od pohlavia, pribúdajúceho veku a vonkajších faktorov ako sú stres, tehotenstvo, či zvýšená fyzická a psychická záťaž.

V roku 2012 bola uskutočnená štúdia, ktorej cieľom bolo zistiť, koľko horčíka sa priemerne nachádza v tele Slovákov. Na vzorke 200 ľudí vo veku 17 až 84 rokov sa zistilo, že tretina z nich trpí nedostatkom horčíka. Príčina je veľmi jednoduchá. Horčík sa síce prirodzene vyskytuje v niektorých druhoch potravín, ako sú napríklad orechy, celozrnné výrobky, zelenina, ananás, strukoviny dokonca horčík obsahuje aj voda, ale v súčasnosti je veľmi zložité získať dostatok magnézia z jedla. Je to predovšetkým preto, že poklesla kvalita potravín a taktiež nekonzumujeme pestrú a vyváženú stravu.

Elixíry mladosti: Vitamíny rozpustné v tukoch - Primár SME

Deficit horčíka môže spôsobovať únavu, stres a nedostatok energie. Prejaviť sa môže aj svalovými kŕčmi, ktoré sú často prvým príznakom tohto deficitu. Keďže má horčík okrem fyzického zdravia vplyv aj na to psychické, jeho deficit sa môže prejaviť napríklad aj úzkosťami alebo depresiami. Dlhodobý nedostatok sa môže prejaviť aj vo forme vysokého tlaku, nespavosti alebo môžu nastať problémy s pamäťou. Magnézium, tiež podobne ako draslík zabraňuje ukladaniu vápnika, a tak zabraňuje tvorbe obličkových kameňov.

Zhrnutie

Suplementáciu magnézia netreba podceňovať, keďže v tele plní rad dôležitých funkcii a potrebuje ho každá jedna bunka ľudského tela. Najvhodnejším doplnkom na suplementáciu je magnézium v lipozomálnej forme, pretože jeho vstrebateľnosť je omnoho vyššia ako je to prípade bežných vitamínov a minerálov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.